Pożywna zupa „garnuszek Niani”

Witam!  Dzisiaj przepis na pożywną zupę „garnuszek Niani”. Nazwa pochodzi od pewnej pani,  którą tylko wybrani mogą nazywać Nianią.

Skladniki:

  • 1/2 Kapusta pekińska lub włoska
  • 1 kostka rosołowa
  • Mały por
  • 1/2 papryki
  • 2 marchewki
  • Kawałek ulubionej kiełbaski (ja dałam 1 parówkę drobiową i kawałek myśliwskiej)
  • 2 serki topione trójkąciki
  • 1 Łyżka oliwy do smażenia2014-11-20_11.32.00

Wszystkie skladniki kroimy na drobne kawałki,  najlepiej na takie które łatwo zmieszczą się na łyżce od zupy. Na dno rozgrzanego garnka dajemy 1łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojony por i kiełbaski.  Smażymy chwilę i dodajemy pokrojoną marchewkę.  W międzyczasie zalewamy kostkę rosołową litrem gorącej wody.  Kiedy się rozpuści wlać do garnka.  Do całości dodać paprykę,  kapustę i serek topiony.  Jak serek się rozpuści zupa jest gotowa do jedzenia!

2014-11-20_11.34.05Najdłużej zajmuje w tym przepisie pokrojonie wszystkich składników.  Wszystko zależy od umiejętności kucharza.  🙂  Aby zachować w miarę niski indeks glikemiczny, ważne jest żeby żadnego z warzywnych składników nie rozgotowywać.

insulinooporna 🙂

Comments are closed.