Witam!
Dziś przepis na placuszki rybne. Jako dodatek dowolna sałatka z ulubionych składników. Porcja dla dwóch osób:
Składniki placuszki rybne:
- dwa nieduże filety z łososia
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej)
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz i sól do smaku
- ulubione zioła (ja dałam koperek suszony i bazylię)
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Upewnić się, że nie ma ości i pokroić na drobne kawałki. Rybę wymieszać w misce z pozostałymi składnikami (wszystko z listy powyżej). Jeżeli ciasto będzie za suche dodać odrobinę mleka.
Rozgrzać oliwę na patelni i łyżką uformować coś na miarę placuszków. Smażyć tak długo aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni odsączyć tłuszcz ręcznikiem papierowym. Podawać z ulubioną sałatką.
Składniki sałatka warzywna:
- sałata roszponka
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki fasoli z puszki
- 1/3 czerwonej papryki
- ser feta (kto ile lubi)
- garść pomidorków koktajlowych
- kawałek ogórka
Wszystkie warzywa starannie umyć i pokroić na drobne kawałki (sałatę najlepiej osuszyć). Wymieszać w dużej misce i polać ulubionym dressingiem.
Przykładowy dressing, który pasuje do placuszków:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicynego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli i pieprzyu
- łyżka wody
- szczypta bazylii
Wszystko wymieszać starannie i polać sałatkę.
Wykonanie zajmuje około 20 minut. Polecam serdecznie tym, którzy nie przepadają za rybami i chcą je wprowadzić do swojej diety.
insulinooporna 🙂